Wethouder Sonja Smit deelt haar top 5 mooiste plekken in Midden-Delfland

Op de ochtend van het interview worden we gebeld met de vraag of we misschien iets langer de tijd hebben. Sonja Smit wil namelijk graag de natuur in om haar gebied én haar favoriete plekken van Midden-Delfland aan ons te laten zien. Natuurlijk hebben we hier tijd voor. Dit belooft een leuke dag te worden.

SonjaSmit LandschapstafelHofvanDelfland

Sonja Smit is wethouder van gemeente Midden-Delfland met o.a. de portefeuille Buitengebied, LTO Delflands Groen, landschaps- en natuurontwikkelingen en stad-landrelaties, Bijzonder Provinciaal Landschap en de landschapstafel. Midden-Delfland is het eerste Bijzonder Provinciaal Landschap van Nederland. Deze status geeft het belang aan van het open en groen houden van dit waardevolle gebied. Onlangs lanceerde de gemeente ook een eigen merk: PUUUR Midden-Delfland.

Sonja Smit laat ons het gebied beleven aan de hand van haar vijf favoriete, groene plekken die je echt een keer gezien moet hebben.

SonjaSmit LandschapstafelHofvanDelfland
 

Vlietlanden


De Vlietlanden is een veengebied met echte ouderwetse Nederlandse natuur. Dit natte land is nooit ingepolderd, wat bijna nergens voorkomt in Nederland. Sonja Smit: “De Vlietlanden is een historisch stukje waar je ziet hoe het hier altijd was en nog steeds is. Dat is op zichzelf al heel bijzonder maar als contrast heb je aan de andere kant de polder waar je ziet hoe het land bewerkt is. Er zit ook een niveauverschil tussen die stukken grond. Aan de ene kant lopen de koeien en aan de andere kant is het vernatte natuurgebied, dat is fantastisch.” 

Landschapstafel Hof van Delfland vlietlanden

Oude trekvaartroutes


Sonja Smit: “In het midden van de Vlietlanden ligt water waar je kan varen en waar je een stukje natuurhistorie kan zien omdat veel oude trekvaartroutes rond dit gebied liepen.” Trekvaarten waren er van oudsher om personen en goederen te vervoeren. Na de opkomst van het snellere vervoer via spoorwegen, raakte het gebruik van de trekvaarten in verval. Inmiddels zijn de trekvaarten Nederlands erfgoed en te beleven dankzij de informatiezuilen en vaartochten. 

trekvaartroutes LandschapstafelHofvanDelfland

Standbeeld van Johan Barthold Jongkind


“Schilder Jongkind wandelde hier over de oude trekpaden en schetste het Rechthuis van Zouteveen. Daarom staat hier het beeld van Jongkind, dat uitkijkt over de polder.” 
Ook de Vlietlanden en de molens van de Broekpolder zijn te zien op zijn schilderijen van Johan Barthold Jongkind (1819-1991). Hij volgde de Tekenacademie in Den Haag en woonde in Maassluis. Onderweg maakte hij schetsen en werkte die later uit tot etsen en schilderijen. 

Henk Groenendaal Midden-Delfland Landschapstafel Hof van Delfland

Foto door Henk Groenendaal voor Midden-Delfland

Weidevogelkerngebied


Achter de Vlietlanden zit de Commandeurspolder met het weidevogelkerngebied. Dat is een agrarisch gebied waar de weidevogels in het voorjaar extra bescherming genieten, beheerd door boeren. Op de Trekkade staat een uitkijkpunt. Sonja Smit: “Vanaf het uitkijkpunt kun je de weidevogels bewonderen. De kerngebieden zijn speciaal ingericht om een betere broedplek te zijn voor al die lepelaars, tureluurs, kieviten en grutto’s. Ze zitten er ook echt. Je ziet ze zonder moeite te doen dat is natuurlijk hartstikke gaaf”. 

Weidevogelkerngebied Landschapstafel Hof van Delfland

Eigenlijk heb je in zo’n klein stukje alles wat er mooi is aan Midden-Delfland

Lokale ondernemers


Sonja Smit: “Hier zie je wat ook heel mooi is aan Midden-Delfland: Lokale ondernemers die met respect voor het fantastische uitzicht en met respect voor het gebied ervoor zorgen dat je hier ook heel goed kan recreëren. Vooorbeelden hiervan zijn restaurant Vlietzicht en Bed & Breakfast Rechthuis van Zouteveen. Zij zorgen ervoor dat je even wat kan drinken en even kan stilstaan als je aan het fietsen of wandelen bent. Je kan daar ook bootjes huren. Eigenlijk heb je in zo’n klein stukje alles wat er mooi is aan midden Delfland. Koeien in de wei, schitterend.”

Sonja Smit Landschapstafel Hof van Delfland

PUUUR Midden-Delfland 


Het merk PUUUR Midden-Delfland staat voor het pure landschap en de eerlijke streekproducten dichtbij de grote stad. PUUUR voerde in 2019 de succesvolle eerste campagne om te zorgen voor zichtbaarheid en er zijn inmiddels 36 partners aangesloten die actief zijn in het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland. Sonja Smit: “Je kunt natuurlijk al heel veel producten uit Midden-Delfland in de winkel kopen. We hebben lokale melk, kaas en groentes. Daarnaast zijn er volop mogelijkheden om door het gebied te wandelen, fietsen en verblijven en zijn er vele activiteiten en bezienswaardigheden. Met PUUUR vangen we dit allemaal onder een merk. We laten een duidelijk beeld zien van Midden-Delfland en het totale aanbod van het gebied.“ 

Er wordt momenteel gewerkt aan het uniformeren van bewegwijzering van toeristische- en recreatieve locaties, zodat de bezoekbare locaties goed zichtbaar zijn.

Varen Midden-Delfland PUUUR

Bekijk ook het project Noord-Kethel: een van de belangrijkste weidevogelkerngebieden van Midden-Delfland. 

varen water Sonja smit Landschapstafel hof van Delfland

Sonja Smit gemeentehuis Midden-Delfland

Vlietlanden Landschapstafel Hof van Delfland

Lanschapstafel Hof van Delfland

Sonja Smit Landschapstafel Hof van Delfland

Landschapstafel hof van Delfland varen